Martin Drenthen

Martin Drenthen (1966) is Universitair Hoofddocent Filosofie aan het Institute for Science in Society (ISiS) van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

Hij heeft zich  gespecialiseerd in de milieufilosofie, zijn onderzoek concentreert zich met name op ethische  aspecten van natuurbeheer en natuurontwikkeling (of rewilding) en met vragen rond co-existentie tussen mensen en terugkerende wilde dieren (m.n. de wolf) in cultuurlandschappen. Hij is momenteel een van de hoofdonderzoekers van het 8-jarige, transdisciplinaire onderzoeksproject WildlifeNL (2023-2030), daarin onderzoeken wetenschappers samen met maatschappelijke partners hoe mensen en wilde dieren beter met elkaar kunnen leren samenleven. Meer informatie : WildlifeNL.nl.


Als docent geeft hij verschillende cursussen aan de Faculteiten Natuurwetenschappen en Filosofie, Theolgie en religiewteenschappen aan de RU en is hij als gastdocent betrokken bij verschillende filosofiecursussen elders.
Martin is
coordinator van de Graduate School van het Institute for Science in Society (ISiS)Hij is contactpersoon voor Nederland van de International Society for Environmental Ethics (ISEE) en van de International Association of Environmental Philosophy (IAEP). Hij is lid van de General Editorial Board van het tijdschrift Environmental Ethics en als vaste reviewer betrokken bij  Environmental Values.

Hij promoveerde in 2003 op een onderzoek naar de betekenis van Nietzsche's moraalkritiek voor de hedendaagse milieuethiek. Dindsdien houdt hij zich bezig met de morele betekenis van wildheid in ethische debatten rondom natuurbeheer en natuurontwikkeling. De laatste tijd richt zijn onderzoek zich op ethische en filosofische kwesties rond de verhouding tussen mens en landschap. 

Van 2013 tot 2017 was hij projectleider van VIDI onderzoeksproject "Reading the Landscape", waarin ethische vragen rondom natuurontwikkeling werden bestudeerd vanuit de relatie tussen culturele en morele identiteit enerzijds en interpretaties van het landschap anderzijds. Inzet is te komen tot een nieuwe benadering in de landschapsethiek die recht kan doen aan de morele betekenissen die een rol spelen in conflicten rondom 'rewilding' en nieuwe natuur, en aan de manier waarop die vraagstukken zijn verbonden met noties van identiteit en plaats-ethiek. De laatste tijd houdt hij zich vooral bezig met ethische vragen rondom de terugkeer van grote wilde dieren zoal de wolf. Behalve met concrete thema's als de ethiek van natuurontwikkeling en morele vragen rond de verhouding mens-landschap, houdt richt zijn onderzoek zich ook op meer methodische vraagstukken in de milieufilosofie; hij zoekt daarbij theoretisch aansluiting bij de filosofische hermeneutiek.

Voorheen was hij coördinator van de ISiS Cluster 1 'Understanding nature and landscape debates' (Centre for Nature and Society, en doorvoor van de onderzoekslijn ISiSVisions of Nature), coördinator van de European Network for Environmental Ethics, van de programmaraad van Veldstudiecentrum Huize Wylerberg en van de Greater Yellowstone College Advisory Board.  Eerder was hij als senior onderzoeker actief in het EU onderzoeksproject BIOMOT(MOTivational strength of ecosystem services and alternative ways to express the value of BIOdiversity) (2012-2015) en bj het Centre for Society and Genomics.  Van 2010 tot 2013 was hij coordinator van de Werkgroep Milieuethiek aan de Onderzoeksschool Wijsbegeerte (www.OZSW.nl). Aan het CSG Center for Society and the Life Sciences hield hij zich eerder bezig met vragen rondom de nieuwe ontwikkelingen in de ecologie (ecogenomics). Daravoor was hij verbonden als onderzoeker aan het Centrum voor Ethiek en aan de werkgroep Wetenschap & Samenleving beide van de Nijmeegse universiteit, en als docent milieufilosofie aan de Universiteit van Antwerpen.

Voor een meer uitgebreid cv, zie hier.

Martin Drenthen
          Universitair hoofddocent filosofie,
          Institute for Science in Society (ISiS)
          Mailbox number 77
          Faculteit de Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI)
          Radboud University of Nijmegen
          Postbox 9010
          6500 GL Nijmegen
          Nederland
          telephone: +31-24-3652730 (office) / +31-24-3238397 (home)
e-mail: M.Drenthen@science.ru.nl 

 

terug naar homepage